Uzroci mučnina

Mučnina i povraćanje vrlo su često prisutni kod bolesnika sa zloćudnim bolestima (karcinom). Mogu biti uzrokovani samom zloćudnom bolešću ili postupcima liječenja (najčešće kemoterapijom). Mučnina i povraćanje vrlo su neugodni i za bolesnika teški događaji koji dovode do pogoršanja njegova općeg stanja , a često i do prekida ili odgode liječenja. Važno je stoga utvrditi točan uzrok mučnine i povraćanja da bi se primijenio odgovarajući način liječenja.

Uzročnici mučnine i povraćanje mogu bit:

 • Zloćudna bolest sama po sebi uzrokuje mučninu i povraćanje. Oko 70 – 80% bolesnika iskusi mučninu i povraćanje u nekoj fazi bolesti.
   
 • Postupci liječenja:

1. Kemoterapija

Iako uzroci kemoterapijom induciranih mučnina i povraćanja nisu potpuno razjašnjeni, istraživanja ukazuju na uključenost mnogih neurokemijskih putova i struktura. Tri regije koje igraju ključnu ulogu u nastanku KUMP (CINV) su: centar za povraćanje smješten u gornjem dijelu leđne moždine, kemoreceptorska okidačka zona u području areje postreme u produženoj moždini i crijevo. Centar za povraćanje šalje signale u usnu šupljinu, želudac i trbuh, te tako koordinira čin povraćanja. Jednako tako prima signale iz probavnog trakta, unutarnjeg uha, velikog mozga i njegovih struktura, kemoreceptorske okidačke zone za povraćanje, vagusnih vlakana i hipotalamusa. Mučnina i povraćanje nastaju stimulacijom perifernog i centralnog živčanog sustava, pri čemu se danas naglašava važnost periferne stimulacije tijekom koje se iz enterokromafilnih stanica crijevne mukoze pod utjecajem egzogenih (kemoterapija, radioterapija, toksini) ili endogenih čimbenika (upala, ishemija) oslobađa serotonin (5-HT3). Serotonin preko svojih receptora lociranih u aferentnim vlaknima vagusa direktno stimulira centar za povraćanje, dok oslobođeni serotonin prisutan u krvi stimulira centralne serotoninske 5-HT3 receptore u kemoreceptorskoj okidačkoj zoni. Hipotalamus koji koordinira osjetilne signale (vid, miris, okus) uključen je u razvoj anticipatornih, kemoterapijom uzrokovanih mučnina i povraćanja.

2. Zračenje: mozga, želuca (stomaka), crijeva ili jetre može uzrokovati mučnine i povraćanje.
 

3. Hormonsko liječenje može povremeno također uzrokovati mučnine.
 

4. Morfinski analgetici/opijati, sredstva protiv bolova često uzrokuju mučnine
 

 • Fizikalni uzroci mučnine i povraćanja
  Visoka razina kalcija u serumu (hiperkalcemija).
  Opstipacija/zatvor (začep).
  Otežan ili onemogućen prolazak crijevnog sadržaja.
  Oštećenje jetre.
  Nadražaj želučane sluznice.
  Infekcija.
   
 • Emocionalni uzroci mučnine i povraćanja
  Tjeskoba, strah, zabrinutost, briga, nemir.
  Bol.